瀏覽人次 : 3054    回應 : 8
命運自決嗎?
 
Alan Pepper
2019年8月20日
對這幾個月的示威行動我從來沒有悲觀過,但昨天開始悲觀了。這跟動蕩無關,反而是關於昨日的新聞報導,有關中央支持深圳建設先行示範區,豐富「一國兩制」新實踐。我的感覺就是中央決定把香港放棄,由他自生自滅,正式把深圳改為特區。

要知道中央不會浪費一筆一畫,去給一個沒有「準備」的「建議」。中央 has prepared for the worst, and the worst has come。即係名義上你係我阿仔,實際上「除非你跪地要求,如果唔係就唔會幫助你。你要自決,我成全你。Good luck!」

「Oh and by the way, 讓我今日正式介紹,這是你同父異母的細佬,以後你哋拍住上,唔好令我失望。」你覺得這個細佬會睇住這幾十年都看不起細佬的大哥嗎?

我現在終於明白李嘉誠走資的原因,並不是怕了中國,而係怕左香港。是我後知後覺了。

而最令我感到 ironic 的。就是這些示威者的「努力」,不會對當權者或有錢人造成很大影響,但只會影響中產及基層。這又何必呢?

當我們還在爭論家中雪櫃應該放多啲奶或豬肉的時候,原來家裏已經水浸了。希望各位放低自己的執着,為香港的未來理性思考及出一分力吧。
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
登入ID 或 網名 密碼
1. 路過的人 2019-08-20 17:07:04
西方的所謂民主模式,我們都應該知道是一個有巨大缺陷的體制。

做個負責的人,尤其是當父母的,要花時間看清楚爲什麽過去30年中國一直給西方國家欺負打壓,都能獲得讓上幾億人口脫貧的事實,國内大部分人都活得不錯的,民生一直進步。 

香港人現在需要一個“李光耀”來幫助香港,天佑香港!
3. Stephen Wong 2019-08-20 17:22:03
求仁得仁.
6. 打工仔 Andy 2019-08-20 19:00:22
深圳開放咗互聯網嗎?
深圳改行普通法嗎?
哈哈哈 !
7. 珍惜香港 2019-08-20 19:15:38
珍惜香港(2019-08-20 19:15)

Alan 兄,你喺講呢段新聞

唔使咁悲觀喎,對我地「香港人」嚟講,呢個直頭喺好消息啦!

香港有啲「衰嘢」,喺中國任何一個城市,都唔可以取代,所以香港响某方面嘅地位,亦喺無法取代,鬼叫人類嘅本性,就喺鍾意埋哂啲「衰嘢」咩!

全中國咁大,唔可以個個地方都咁「好」架?總要有處地方,俾啲人去「衰」下,呢個,咪就喺香港嘅「值」囉!而最正果 PART,就喺香港人走入深圳,即享有「市民待遇」,咁即喺點?即喺話,當你想「好」果陣,走入深圳,就成為一個「好人」;想「衰」果陣呢,又可以返嚟香港,做返一個「衰人」

你話「香港人」呢個特權,喺咪超正?

對樓市,當然喺利好啦!
8. to 6/F 2019-08-20 20:06:47
爲什麽你覺得開放互聯網是很重要的?看最近香港發生的種種,你覺得我們年輕的一代真有分析能力?

在香港你可以接收所有資訊,但不代表市民開放,反而更偏聽,偏讀,偏信。大陸有防火墻是真的,但不知道爲何變成困住香港人思想的一種狀態。難道這道墻是防止香港人去瞭解世界?

另外中國不開放互聯網由來已久,但爲什麽人家科技發展會讓美國總統都爲之害怕,要全國進入緊急法?

香港很驕傲我們行普通法,以我理解:普通法最基本原則是:如果你要指控別人,你要找證據去證明人家有罪。但現在香港人對政府/警察的指控,是先提出懷疑,后要政府/警察不斷解釋,提出清白的證據。你還這麽驕傲香港所爲的普通法?

對現在說民主的人很不民主的舉動很無奈!

最后,請問你哈哈哈代表什麽?

9. Alan Pepper 2019-08-20 21:36:47
珍兄

好彩你最清楚,我還以為你講緊澳門添
10. Alan Pepper 2019-08-20 21:38:13
好彩你「講」清楚
12. Alan Pepper 2019-08-20 23:54:09
To 8. 

I believe he’s being sarcastic 😂😂