瀏覽人次 : 1081    回應 : 0

呻飢不呻飽

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年4月19日

   昨日老婆同班大媽朋友去長洲旅行,發覺人流不多,食肆老闆牙痛咁聲,話生意比上星期日減半,同復活節假期的時候冇得比,原因是一個變種確診者上星期日曾經去長洲,老婆一班大媽朋友聽到之後立刻打道回府,去其中一個大媽屋企繼續吃喝玩樂,唔夠膽留係長洲。

  做人要有一個戒條,就是呻飢不呻飽,可以話冇嘢食餓到死,但不能話飽到好辛苦,在復活節期間,有記者訪問長洲商戶,他們話太多人去長洲,生意太好,剝削了他們的休息時間以及影響了私人生活,既然話飽到死,上天很公道,立刻送上一個變種確診者,生意立刻大幅下跌,一時三刻都未必可以回復正常,有時候,在極有利的情況下,都唔好講風涼說話,很容易有不良反應。

我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

登入ID 或 網名 密碼