瀏覽人次 : 25796    回應 : 12
樓市真的是不落的太陽?
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年5月27日

  有老友問我識唔識毛澤東的詩詞,或者毛澤東思想,這條問題比較難答,熟識毛澤東詩詞沒有政治取向,唔會被人話係左仔,很多人成日會講「天若有情天亦老,人間正道是滄桑」,就是出自毛澤東。但如果話熟識毛澤東思想,會被人有左傾感覺,而事實上要懂得毛澤東詩詞不難,要理解毛澤東思想是很困難,現在左傾的人大多數不懂得毛澤東思想,反而一班泛民立法局議員就有深切了解,所以,政府每一個議案要通過立法局都會很困難,因為泛民議員抱著凡是政府贊成的,我們必須反對的態度,這就是毛澤東思想,雖然毛澤東話凡事敵人贊成的,我們必須反對,泛民議員又何嘗不是以敵人的心態對待政府。

  我雖然對毛澤東思想有多少認識,但一定及不得一般樓市評論員,尤其是樓價指數制定人,他們可以將任何不利因素演繹為樓市上升動力,以利息為例,低息當然有利樓市上升,倘若加息,代表經濟蓬勃,樓市亦應該上升,股市向好,樓市上升是極之正常,股市下跌,樓市將會成為投資者避難所,會繼續上升,樓市是一個不落的太陽。

  中美貿易戰惡化,而且在短期內看不到有解決的跡象,評論員應該對樓市發出警告,叫打算買樓的人小心一些,或者延後買樓決定,而非話中美貿易戰對樓市影響輕微,我夠膽講,如果中美貿易戰持續至年底,樓價起碼比現在跌一成,如果不是影響樓市的利好因素還有很多,樓價是不止跌一成,老實說,如果中美貿易戰不是急劇轉壞,在供應不足,需求強大的情況下,我亦睇好今年樓市會繼續上升,而事實上中美貿易戰已經令樓市出現了急劇變化,新樓銷售除了大幅下降之外,亦有大約160宗撻訂個案,二手樓亦不例外,不過,傳媒報導是上下其手,對創新高就大大聲講,撻訂個案就提都唔提,令人覺得樓市充滿了毛澤東思想,是一個不落的太陽。

我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

登入ID 或 網名 密碼
1. 不落的太陽 2019-05-27 10:15:34
日本太子登基得到老襯親自遠道而來拜訪祝賀, 其實老襯也應該去一去泰國, 以免顯得大細超嘛, 這樣, 日本的太陽升起, 日老的關係被阿爺動搖了。 
2. 雲在青天水在瓶 2019-05-27 15:56:56

中國的國運正蒸蒸日上. 這一次貿易戰, 從領軍人物, 市場的戰略縱深, 到民間的士氣, 中國皆比美國有優勢. 美國的優勢只是多了幾件制裁的武器. 中國正以持久戰的戰略對待美國的進攻, 正如毛澤東在<<論持久戰>>中說的:

武器是戰爭的重要因素,但不是決定的因素,決定的因素是人不是物.

3. 是人不是物 2019-05-27 16:43:58
有點耐人尋味, 哪裏有主人攜眷去向狗拜年的? 還要被逼看大屁股國技, 如果去泰國睇埋他們的真人騷, 可能要撤出西太平洋了。
4. WWSG 2019-05-27 20:21:35
正因為貿易戰,我估中港樓價一定不會跌,反而微微向上.
因為不跌好處比下跌好,關鍵時刻,其他分析要靠邊站.
過了最艱難時候,便會出現西瓜倒大邊情况,好境或惡劣,自會反映出來.

5. 十一哥 2019-05-27 22:02:41
而家典型美帝開天殺價…阿爺落地還錢…應該肯枱底褪多少着數比美帝、不過美帝兩難在~比阿爺抖到呢啖氣、肯定一飛衝天放甩難追、但係死命鍊落去…就根歇力疲…長力未逮、鬥閉氣阿爺一定唔輸、好可能咁上下就大家默契…一齊鬆下手抖下氣再鍊…成為常態…冇結局。
6. 引刀一快 2019-05-28 03:59:04
琳琳雙眼望嘅唔係井口,而係萬花筒。

摙吓放吓,幾年已經養肥周圍幾隻嘍啰喇。你以為越南印度嘢少?

依家中國科研底子已經俾人起清,成個發展生態轉嗮,以過去情況估量未來提升速度,你以為你仲係三十年前嘅你?搞笑。

不過,將來中國會出現全民皆博嘅情況,到時周街都係博士碩士,因為近年就業困難,好多人唯有繼續讀,呢樣可能會造就中國科研力量大幅提升。

不過,必須意識到現有文化必須修正,否則唔會有長遠嘅改善。
7. 十一哥 2019-05-28 08:13:19
刀刀  講到咁多人冇得撈、打更仲夠膽吞咔搏咀…因住份打更比~搏~士撈埋呀!
最要改就係你嘅契弟心態、比人恰就挺高C佛笑迎迎、所以咪要受老表氣囉!酸恨交織…獻媚~美帝~洩恨…

8. 十一哥 2019-05-28 08:35:52
刀刀心聲…三十年前老表面前認C認屁…飛天遁地、還看今早…打更維生、睇見老表招積又得戚…酸苦冇人識。

9. 十一哥 2019-05-28 08:55:14
刀刀  又塞D嘢比你、打更不見天日…心態一定負面灰色、Un~un脾…泵泵册…世界就好似萬花筒…
10. 引刀一快 2019-05-28 12:36:42
琳琳,揸定樽脷底丸喺手好呀,咁唔順氣,諗起氣頂寫多撅,氣頂又寫多撅。哈哈哈
11. 十郎 2019-05-28 17:50:26


      分久必合 , 合久必分。

      落久必升 , 升久必落。


12. 引刀一快 2019-05-28 19:38:21
十郎兄

香港同大陸,依家就係步進式分久必合。